Wat is ABA?

 • Applied behavior analysis (ABA) wordt gedefineerd als “the science in which tactics derived from the principles of behavior are applied to improve socially significant behavior and experimentation is used to identify the variables responsible for the improvement of behavior.”1 Van alle populaire behandelingen voor autisme, is alleen ABA bewezen effectief.

  Zorg filosofie

  Gedrag interventie vertegenwoordigd de kern van onze filosofie. Ons programma richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden d.m.v. methodologiën die gebaseerd zijn op data en bewijs. I.p.v. ons te richten op wat een kind niet kan, observeren wij wat ze wel kunnen en ondersteunen en stimuleren wij ze nog meer te doen dan ze ooit gedacht hadden te kunnen.

  Tevens, werken wij vanuit de filosofie dat een leeromgeving veilig, leuk en functioneel zou moeten zijn. Wij streven ernaar om een omgeving te bieden die zowel fysiek als emotioneel veilig is. De kinderen worden begeleid in een verzorgende omgeving die gericht is op ontwikkeling.

  Ieder kind krijgt de mogelijkheid zich te ontwikkelen op het gebied van communicatie, sociale vaardingheden en spel-en vak kennis. Netwerk en familie ondersteuning zijn van groot belang voor het programma.

  Methodiek

  REACH is een zorginstelling gericht op het gebruik van bewezen effectieve strategieën met als doel het bevorderen van communicatie, gedragswijziging en algemene dagelijkse vaardigheden. Om dit te bereiken gebruiken wij strategiën afgeleid van de wetenschap van gedrag. Deze strategieën worden ABA genoemd.

  Een ABA programma richt zich op meetbare, waarneembare gedragingen met als doel sociaal significante doelen te komen. D.m.v. Assessment of Basic Language and Learning Skills (ABLLS-R) worden vaardigheden op de gebieden van communicatie, imitatie, spel, vrije tijd en dageijks leven geëvalueerd.

  De families worden ook betrokken bij het kiezen van doelen zodat deze doelen worden gesteund en een afspiegeling bieden van de cultuur en interresses van de familie.

  Programma

  Het vaardingheden ontwikkelings programma is gebaseerd op resultaten van de

  Assessment of Basic Language and Learning Skills (ABLLS-R). Verdere communicatieve doelstellingen worden onttrokken uit de “Generative Language Matrix”. Vakgerichte en vrijetijds vaardigheden worden ook geadresseerd in groeps activiteiten zoals muziekles, tekenles, yoga, technologie en tuinieren.